چراخیریههامتهم میشوند؟
حمایت از کودکان بی سرپرست ، کمک به ایتام,کاش میتوانستیم بگوییم عرصه فعالیتهای خیریه نظیر حمایت از کودکان بیسرپرست ( حامی کودکان ) ، کمک به ایتام و یا کودکان کار از دروغ و فریب سودجویان در امان مانده است. امّا متأسفانه طمع آدمی هیچ حد و مرز اخلاقی باقی نمیگذارد. مسئله اینجاست که فریبکاری در چنین مواردی ایمان و باور مردم را خدشهدار میکند.ما خود بارها با سؤالاتی در مورد اعتماد به مؤسسه خیریه و ایتام بنی هاشم رضوی مواجه شدهایم.حماقت یک انسان منفعتطلب در فریب مردم از طریق عنوان خیریه آسیب مهلکی به اعتماد عمومی وارد میکند.در نتیجه مردم هر بار که با چنین مواردی مواجه میشوند دچار تردید میشوند.حال مؤسسات خیریه در کنار تمام دغدغههای خود باید برای جلب اعتماد مردم نیز تلاش کنند.البته طی روال قانونی برای راهاندازی مؤسسه خیریه نقش بسزایی در جلب اعتماد مردم دارد. زیرا در اغلب موارد کلاهبرداری توسط خیریه فاقد مجوز صورت گرفته است. در ادامه نیز شفافیت و ارتباط مستمر با مردم و ارائه گزارش کار به صورت منظم در جلب اعتماد مردم بسیار مؤثر است.این همان مسیری است که ما در مؤسسه خیریه و ایتام بنی هاشم رضوی پیمودهایم. این مجموعه با کسب مجوز در سازمان ثبت اسناد به صورت رسمی ثبت رسیده است. در ادامه نیز تلاش میکنیم با ارائه گزارش عملکرد خود سپاسگزار خیرین و حامیان خود باشیم.اگر شما نیز جزو کسانی هستید که تا کنون به دلیل تجربه ناخوشایند به مؤسسات خیریه اعتماد ندارید با ما همراه باشید تا با جوانب مختلف این موضوع و راههای شناخت خیریه معتبر آشنا شویم. ” موسسه خیریه و ایتام بنی هاشم رضوی “
کلاهبرداری به اسم خیریه ( خیریه حمایت از کودکان بی سرپرست)
در زمانهای که بسیاری از خانوادهها به سختی مخارج زندگی خود را تأمین میکنند مقولهای مانند حمایت از کودکان بیسرپرست به سادگی مردم را تحت تأثیر قرار میدهد. سهولت استفاده از شبکههای مجازی و سرعت انتشار محتوا در اینترنت، نیز مجال تأمل و بررسی دقیق را از مردم گرفته است. با انتشار تصاویری از نیازمندان و به خصوص کودکان به راحتی میتوان مردم را تحت تأثیر قرار داد.لذا این موضوع بارها دستمایه کلاهبرداران قرار گرفته است.فجایع طبیعی و بحرانهایی نظیر سیل و زلزله نیز موقعیت مناسبی برای سوءاستفاده کلاهبرداران است. زیرا احساسات جریحهدار شده مردم فرصت تأمل را از آنان گرفته و خیلی زود اعتماد میکنند. در نتیجه مبالغ بسیار زیادی از کمکهای مردمی هرگز به دست نیازمندان نمیرسد.امّا نکته مهم این است که در تمام موارد کلاهبرداری توسط خیریه فاقد مجوز یا افراد حقیقی صورت گرفته است.
راههای شناخت خیریه معتبر ،مجوز خیریه
راههای شناخت خیریه معتبر ، مؤسسات خیریه نیز مانند سایر نهادها برای فعالیت قانونی نیاز به اخذ مجوز دارند.وزارت کشور و سازمان بهزیستی نهادهای مسئول در زمینه فعالیت مؤسسات خیریه هستند.راههای شناخت خیریه معتبر ، لذا یک مؤسسه خیریه معتبر با کسب مجوز در سازمان ثبت اسناد کشور به ثبت میرسد. وزارت کشور، سازمان بهزیستی و سازمان ثبت اسناد هر سه میتوانند در زمینه تأیید قانونی بودن فعالیت یک مؤسسه خیریه راهنمای شما باشند.با توجه به این که اعتبار این مجوزها محدود بوده و نیاز به تمدید دارند حتماً هنگام بررسی مجوز مؤسسه خیریه به تاریخ اعتبار آن نیز دقّت کنید.از سوی دیگر مؤسسات خیریه معتبر نیز از این گواهی ثبت رسمی یا پروانه فعالیت برای معرفی خود استفاده میکنند.ما نیز برای جلب اعتماد به موسسه خیریه و ایتام بنی هاشم رضوی همواره تلاش میکنیم مجوز فعالیت خود را در معرض دید عموم قرار دهیم.

صفحات مجازی(کمک به ایتام)
راههای شناخت خیریه معتبر ، امروزه به لطف گسترش شبکههای اجتماعی، ارتباط و کسب اطلاعات در هر زمینهای امکانپذیر است.سادهترین راه شناسایی مؤسسات خیریه معتبر نیز بررسی صفحات این مؤسسات در اینترنت است. اغلب این مؤسسات صفحات جامعی در اختیار دارند که علاوه بر اطلاعرسانی برای دریافت کمکهای مردمی نیز از آن استفاده میکنند. بنابراین با مراجعه به این صفحات میتوانید از سابقه فعالیت، اقدامات فعلی و گزارش عملکرد خیریه باخبر شوید. ضمن آن که در این صفحات نظرات و بازخوردهای مردمی نیز میتواند معیار مناسبی برای شناخت و ارزیابی خیریه باشد.رصد صفحات یک خیریه در یک دوره زمانی به خوبی شما را با روال کاری و اهداف آنها آشنا میسازد.تعداد مخاطبین، نحوه بروزرسانی مطالب، ارائه گزارش آنلاین از میزان مشارکت مردمی، میزان موفقیت کمپینهای حمایتی و تعداد نظرات مردمی هریک میتوانند معیاری برای شناخت یک مؤسسه خیریه باشند.
فعالیت موسسات فاقد مجوز
بسیاری از موسسات خیریه حمایت از کودکان بی سرپرست ، سالمندان و نیازمندان فاقد مجوز هستند و گاه همین امر سبب میشود آنها بدون آن که تخصص لازم را داشته باشند، اقداماتی نادرست انجام داده و مبالغ دریافتی از مردم را حیف و میل کنند. از طرف دیگر به دلیل آن که حسابهای مالی این موسسات خیریه شفاف نیست، مردم نیز به آنها اعتماد نکرده و همین امر سبب میشود کلیه خیریههای فعال زیر سوال بروند و فعالیتشان تحت تاثیر افراد و خیریههای فاقد مجوز قرار گیرد.یکی از مهمترین راههای شناخت خیریه دارای مجوز استعلام ثبت این موسسات در سازمان بهزیستی یا وزارت کشور یا قوه قضاییه (سازمان ثبت اسناد و املاک کشور) است . به عنوان مثال موسسه خیریه و ایتام بنی هاشم رضوی با شماره ثبت۱۴۳۷۱ می باشد که می توان با ورود به سایت سازمان ثبت اسناد و املاک کشور و جستجو شماره ثبت ۱۴۳۷۱از اصالت موسسه خیریه و ایتام بنی هاشم رضوی مطلع شد. مانند تصویر زیر:
حامیان و همکاران( خیریه ) کمک به ایتام
حمایت از کودکان بی سرپرست ، بسیاری از نهادها، شرکتهای تجاری و برندهای نام آشنا برای مشارکت در فعالیتهایی نظیر حمایت از کودکان بیسرپرست راغب هستند. لذا از ایجاد ارتباط با مؤسسات خیریه و همکاری با آنان استقبال میکند.این معامله برای هر دو طرف سودمند است مؤسسه خیریه با اعتبار و محبوبیت نامهای آشنا اعتماد مردم را جلب میکند و شرکتهای تجاری با انجام چنین اقداماتی محبوبیت خود را افزایش میدهند. در همان صفحات اجتماعی میتوانید با بررسی همکاران و حامیان خیریه از اعتبار آن اطمینان حاصل کنید. توجه داشته باشید ساخت اخبار تقلبی در این زمینه هم بسیار شایع است. درج لوگو یا نام یک برند به عنوان حامی کافی نیست.مدارکی مبنی بر همکاری مشترک برای اثبات چنین ارتباطی ضروری است. ضمن آن که فرد یا شرکتی که از اعتبار او استفاده میشود نیز خبر این همکاری مثلاً در قالب کمپین حمایت از کودکان بیسرپرست را حتماً در صفحه خود درج میکند.
مشارکت در برنامههای خیریه(کلاهبرداری توسط خیریه فاقد مجوز)
هیچ چیز به اندازه حضور در خیریه یا مشارکت در برنامههای مناسبتی خیریه برای جلب اعتماد مؤثر نیست.اغلب مؤسسات خیریه برای معرفی خدمات خود پذیرای حضور مردم در مؤسسه هستند. میتوانید در مورد امکان بازدید از خیریه با مسئولین هماهنگ کرده و به صورت حضوری با فعالیتهای آن آشنا شوید. علاوه بر آن در مؤسسات خیریه معمولاً برنامههای مناسبتی نظیر بازارچه خیریه یا جشنوارههای فرهنگی برگزار میشود. حضور در این مراسم به عنوان بازدیدکننده بهانه خوبی برای آشنایی با خیریه و اعتماد به آنهاست.

بررسی صاحب حساب(کلاهبرداری توسط خیریه فاقد مجوز)
حساب بانکی مؤسسات خیریه معتبر معمولاً به نام مؤسسه ثبت شده و به نام یک شخص حقیقی نیست.بنابراین در مورد واریز پول به حساب بانکی که به نام یک شخص حقیقی است تحقیقات کافی انجام دهید تا احتمال سوءاستفاده وجود نداشته باشد. اغلب پولهایی که با عنوان حمایت از کودکان بیسرپرست، حمایت از کودکان کار، کمک به سیل زدگان و …از طریق صفحات مجازی به حساب اشخاص واریز میشود سرانجامی نامعلوم دارند. البته در این میان، اشخاص خوشنام و با سابقهای که اقدام به جمعآوری کمکهای مردمی و بلافاصله ارائه گزارش کار مینمایند حسابشان جداست. ولی هرگونه تعلل در ارائه گزارش کار به مردم و حامیان مالی، زنگ خطری است که میتواند نشانه کلاهبرداری باشد.
عملکرد مؤسسات خیریه معتبر چگونه است؟(کلاهبرداری توسط خیریه فاقد مجوز،کمک به ایتام)
متأسفانه اغلب تصور میشود فعالیتهای خیریه نیاز به تخصص خاصی نداشته و هرکسی توانایی انجام آن را دارد.به همین خاطر برخی افراد بدون دریافت مجوزهای قانونی اقدام به جمعآوری کمکهای مردمی مینمایند. حتّی اگر سوءنیتی در کار نباشدعدم توانایی در مدیریت و مصرف بهینه کمکهای مردمی میتواند موجب هدر رفتن هدایای مردم شود.شاید کمکهای موردی به نیازمندان نیاز به تخصص خاصی نداشته باشد ولی مدیریت یک مؤسسه خیریه به ویژه برای حمایت از کودکان بیسرپرست و یا در قالب مراکز نگهداری سالمندان، نیازمند دانش و تخصص کافی است. وجه مشترک تمام آنها نیز نیاز به مدیریت کارآمد و اصولی است تا کمکهای مردمی را به بهترین نحو هزینه نماید. در کنار آن، بهرهگیری از نظرات کارشناسی پزشکان و روانشناسی وجه دیگر این گونه فعالیتهاست. حتّی نوع برخورد افرادی که به ظاهر تنها در امور اجرایی و ارسال کمکهای مردمی به نیازمندان فعالیت میکنند باید حساب شده باشد. حفظ کرامت انسانی مهمترین اصل در فعالیت خیریه است که هرگز نباید نادیده گرفته شود.
بنابراین در حوزه فعالیتهای خیریه تنها شناسایی نیازمندان و جمعآوری کمکهای مردمی مطرح نیست. مدیریت کارآمد و متعهد برای پذیرش مسئولیت امانات مردمی از ملزومات یک خیریه است. زیرا کمکهای مردمی در حقیقت در دست مسئولین خیریه امانت هستند و آنها موظفند این امانت را به نیازمندان تحویل دهند. هر گونه سوءمدیریت و هدر دادن این هدایا ولو به میزان اندک برای خیریه مسئولیت شرعی دارد. از سوی دیگر ارتباطات مردمی بخش مهمی از یک خیریه معتبر است که وظیفه معرفی خیریه، ارائه گزارش عملکرد و راهنمایی مردم در ارتباط با خیریه را بر عهده دارد.
نیازمندان را دریابیم(کمک به ایتام در موسسه خیریه و ایتام بنی هاشم رضوی)
اگر به توصیه بزرگان، نیازمندان را در زندگی و اموال خود سهیم بدانیم باید در سبک زندگی خود برنامه خاصی برای کمک به نیازمندان داشته باشیم. به ویژه در مورد کمک به ایتام که در تعالیم اسلامی به آن توجه خاصی شده است. امّا باید توجّه داشته باشیم کمکهای موردی و تصادفی علاوه بر آن که اثرگذاری کمتری دارند احتمال گرفتار شدن در دام کلاهبرداران را نیز افزایش میدهد. در حالی که حتّی کمترین کمکهای مردمی در مؤسسات باسابقهای چون موسسه خیریه و ایتام بنی هاشم رضوی اندک اندک جمع شده و به مبلغ قابل توجهی میرسد که مشکلات بزرگی از نیازمندان را حل میکند.
بسیاری از خیریهها برای حمایت از کودکان بی سرپرست برنامههایی نظیر حامی معیشتی یا حامی تحصیلی دارند. در این طرحها حامیان به انتخاب خود ماهانه مبلغی برای مخارج زندگی یا مخارج تحصیل کودکان واریز میکنند. این ارتباط مستمر، معیار مناسبی برای شناخت و اعتماد به خیریه است. در نتیجه در مواقع اضطرار مانند سیل و زلزله نیز میتوان در اسرع وقت کمکهای خود را به مؤسسه مورد نظر تحویل داده تا به موقع برای نیازمندان واقعی ارسال شود. به همین خاطر بهترین شیوه کمک به نیازمندان این است که با خیریه معتبر و قابل اعتمادی در ارتباط باشیم و به کمک آنها نیازمندان را دریابیم.
در پایان میتوان پیشنهاد داد افراد حامی کودکان، سالمندان، نیازمندان و… بدون توجه به شایعات و عملکرد نادرست حمایت از کودکان بی سرپرست ، سالمندان، نیازمندان و محرومان قدم بر میداشته و خواستی جز رفع تبعیض در جامعه ندارند.